Kleur (be)kennen door boksen

Onlangs was LOS te gast bij het Martinus College in Grootebroek. Wij gaven daar onze workshop ‘Mindful Boxing’ als onderdeel van een teammiddag.

Een middag die voor de docenten begon met een ‘DISC’ training. Een training die je laat ontdekken hoe je gedragsstijl je houding richting anderen en je dagelijkse gedrag voorspellen. De verschillende gedragsstijlen worden voor het gemak ingedeeld in vier verschillende kleuren.
Misschien ken je jezelf, of je collega’s al erg goed en verrassen de kleuren je helemaal niet maar misschien ook wel en ben je verbaasd over je eigen kleur(en) of die van je collega’s. Kortom het laat je even stilstaan bij je eigen talenten, gedrag, valkuilen en die van je collega’s.

Stiekem heel ‘mindful’ vinden wij bij LOS 😉

‘Maar wat heeft boksen nou te maken met samenwerken?’

Boksen is een tactische sport, net zoals in samenwerken kom je in de ring ook van allerlei kleuren tegen. Het is belangrijk dat je, je tegenstander leert kennen zodat je kunt inspelen op zijn/haar gedrag.

Tijdens het boksen zetten wij tegenovergestelde kleuren tegenover elkaar. Zo leren wij hen al boksend iets over hun eigen kleur, het effect wat dat op een andere kleur heeft maar ook hoe handelt een andere kleur? Een voorbeeld; wij zetten een rode persoonlijkheid tegenover een groene persoonlijkheid. Taakgericht vs. Mensgericht

‘ Helpers weg, eerste ronde! ‘

Wat opvalt als je een taakgerichte kleur tegenover een mensgerichte kleur zet, is dat taakgerichte kleuren vaak het initiatief nemen en de mensgerichte kleuren wat meer aftasten. Beide stijlen zijn belangrijk in het boksen maar ook in het samenwerken. Door kleur te bekennen en andermans kleur te herkennen leer je elkaar beter te begrijpen en bevordert dat de samenwerking en communicatie onderling. Zo stapt iedereen in deze bokswedstrijd als winnaar uit de ring!

‘Inner peace is the new succes!’

We staan na afloop even letterlijk en figuurlijk stil bij wat de deelnemer opviel aan zichzelf maar ook bij een ander. Kwam de dominante kleur erg naar voren of waren er juist ook wat andere kleuren aanwezig die je niet had voorzien? En wat viel je op bij je tegenstanders? Deze vragen zorgen voor een verrassend inzicht en een mooie verbinding tussen de verschillende kleuren.

We sluiten de workshop af met een korte zitmeditatie en een bodyscan waarin we de deelnemers bewust maken van hun lichaam en geest met focus op de ademhaling; een tool die je altijd kunt inzetten om innerlijke rust te vinden. Het doel van deze mindfulness oefeningen is om alle indrukken en eventuele (lichamelijke) spanningen effectief los te laten.

Met een heerlijke powersmoothie in de hand praten we nog wat na en sluiten we af.

Ben jij nou ook bezig met een DISC training en wil je daar wat unieks en fysieks aan toevoegen? Neem dan contact met ons op!