Blog

WAAROM JE VANDAAG NOG MOET BEGINNEN MET THUISSPORTEN

07.04.2020 / Marjolein Velkers / blog

VEERKRACHT

Net zoals praktisch alles staat je sportschool abonnement waarschijnlijk ook ‘on hold’. Of misschien ging je al jaren niet. Toch is nu het moment om thuis toch te gaan bewegen, maak van je huiskamer een sportschool en wel om deze 6 redenen:

1.  BOUTIQUE SPORTSCHOOL A.K.A. JOUW HUISKAMER

Wij snappen het wel, naar de sportschool toe gaan is al snel een reden om niet te gaan. Je moet je spullen bij elkaar zoeken, er heen gaan, tussen fitgirls en boys je draai weten te vinden, douchen en weer terug. Laat jouw personal gym nu gewoon je huiskamer zijn, is dat even makkelijk. En laat dat fancy sport outfitje maar liggen, je huispak voldoet ook. Wel even wassen erna he… 😉

2. LOS GAAN EN LOS LATEN

We zitten nu al een aantal weken zoveel mogelijk thuis. Je zit waarschijnlijk achter je laptop, op de bank of je doet je best om je kind les te geven. Kortom het werkt verfrissend voor je lichaam en geest als je even flink LOS gaat tijdens een thuis work-out. Je voelt je daarna een stuk energieker, gelukkiger om met volle focus je thuisritme weer op te pakken.

Ook meer uit je thuis work-out halen? Schrijf je dan hier nu nog in voor “VEERKRACHT” online mindful boxing

3. JE WEERSTAND EN CONDITIE GAAT OMHOOG

Virussen zoals COIVD-19 zijn geen fan van een goede weerstand en conditie. Met beweging (en meditatie) zorg je ervoor dat beide worden verbetert en je zo dus een kleinere kans loopt op besmetting. En bijkomend voordeel, aan een goede conditie heb je ook na deze pandemie nog wat en stress help je hier ook mee om zeep!

4. SUMMERBODY’S ARE MADE IN QUARANTINE

Zoals het er nu uitziet zitten we voorlopig nog wel even binnen. Dat betekent dat als je nu begint met thuis te sporten je aan het einde van de rit mega fit bent! En dat met de zomer voor de deur. Tel daarbij op dat als je, jezelf nu een gewoonte aanleert de kans groot is dat je deze voortzet nadat we deze crisis achter ons kunnen laten. WIN WIN!

5. JE WORDT EEN VEERKRACHTIGER MENS

We koppelen beweging snel aan een fit lichaam, of misschien wel aan een ideaal plaatje. En natuurlijk is het fijn om lekker in je vel te zitten en trots te zijn op je lijf. Maar je bent natuurlijk al prachtig zoals je bent. Uiteindelijk zit lekker in je vel zitten in je mind, ben jij tevreden dan voel je je beter en kun je gemakkelijker mee veren met wat er in je leven gebeurt. Vergeet dus niet je mind in je thuis work-out routine, gooi er eens een meditatie tussendoor bijvoorbeeld.

6. JOUW THUISGYM, JOUW REGELS, JOUW TEMPO

Als je je weleens in een sportschool hebt begeven of er elke week stond, dan zal je je vast weleens hebben vergeleken met een ander bij het krachthonk of tijdens een van de groepslessen. Menselijk, doen we allemaal. Maar in jouw thuisgym hoeft dat niet, het is you yourself and you. Jouw regels, jouw tempo, niemand die naar je kijkt, niemand die bepaalt hoe hard je moet gaan (ja ok misschien de instructeur maar die ziet jou niet) Maak je eigen variatie, spoel terug, spoel door, jij bent de baas.

GA  BEWEGEN ALS JE STRESS VOELT

02.03.2020 / Marjolein Velkers / blog

Bewegen blijkt wederom een van de belangrijkste ‘wapens’ tegen de overmatige aanslag op ons verouderde stressrepsons systeem aldus Erik Scherder. 

Ok, dat chronische stress veel negatieve effecten op je lichaam en geest heeft weten we zo langzamerhand wel. Maar hoe voorkom je een teveel aan stress?

O.a sporten en bewegen kan daar  helpt daar enorm bij. Dat werkt onder andere op deze manieren:

  1. De toename van endorfine– het snelst werkende anti-stress hormoon – en verbetering van het endorfinesysteem door sporten en bewegen.
  2. De toename van de productie van BDNF, oftewel brain-derived neurotrophic factor.

Steeds meer mensen gebruiken sport en bewegen als manier om bijvoorbeeld depressie, burn-out en angststoornissen tegen te gaan. Het is goed om te beseffen dat bij veel psychische klachten en stoornissen stress een onderliggende rol speelt. Dat betekent dat werken aan het verminderen van stress en het verbeteren van je psychische gezondheid hand in hand gaan.

Dus ervaar je stress kom dan in beweging. Kan een wandeling zijn of natuurlijk Mindful Boxing dan krijg je daar ook nog les in de kunst van het echt niets doen bij! 2 wapens in 1

* Onze stressrespons is verouderd en niet meer functioneel ‘ aldus hoogleraar Witte Hoogendijk Lees hier meer over ons verouderde systeem en hoe je hiermee omgaat 😉

Volgende keer, meer over de kunst van het niets doen!

Waarom te weinig lanterfanten en pierewaaien je uiteindelijk een burn-out oplevert

Hoe adem jij op dit moment?

De overgrote meerderheid van de Westerse mensen zit een groot deel van de tijd te hyperventileren. 90% zit doorlopend ruim boven de zes of zeven ademhalingen per minuut. Het blijkt dat mensen die te snel ademen een significant hogere kans hebben op alles waarmee je uiteindelijk bij een psychiater of psycholoog terecht komt.

Aldus Bram Bakker, psychiater en co-auteur van “Verademing”, tijdens De Beter Ondernemen Show over werkelijk ontspannen. Zijn observatie is dat steeds minder mensen zichzelf de tijd gunnen om te lanterfanten of te pierewaaien.

Bewust ademhalen

In deze tijd van onzekerheid en verminderde controle, voelen we ons allemaal wellicht wat onrustiger dan normaal. Tegelijkertijd hebben we nu opeens een stuk meer tijd om te ‘lanterfanten en pierewaaien’ en dat is echt niet voor iedereen heerlijk en fantastisch. We zijn het met de tijd namelijk verleerd en vullen zo’n beetje elk vrij moment op met een vorm van prikkels. Om je op weg te helpen hieronder een video die je helpt bij bewust ademhalen. Dan kan je toch naar iets kijken en tegelijkertijd de eerste stap in lanterfanten en pierewaaien zetten. Succes!

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.